Helppy

1.6.2022 - 2 min

Muistitesti seniorille

Tässä blogissa kerromme erilaisista muistitesteistä ja -tutkimuksia, jotka auttavat selvittämään, mistä muistiongelmat voivat johtua.

Muistitesti on haastattelutehtävä, josta muistitutkimus alkaa

MMSE- ja CERAD-muistitestit ovat tavallisimmat muistitestit.

  • MMSE (Mini-Mental State Examination) -muistitesti, on yleisimmin käytetty lyhyt ja suppea muistin ja tiedonkäsittelyn seulontatesti, jossa potilaalta kysytään 30 kysymystä liittyen orientaatioon, muistiin, päättelyyn ja hahmottamiseen. Nopeutensa ansiosta tämä on tavallisin terveysasemilla käytetty muistitesti. Kysymykset ovat hyvin arkisia ja tavanomaisia.

  • Muistitestin MMSE-pisteet. Kun testin pisteet ovat välillä 25–30, mutta tutkittavalla on selvä muistioire, tehdään jatkoselvittelyjä, esim. CERAD-muistitestillä. Karkeat pisterajat dementian eri vaikeusasteille ovat seuraavat:

  • 18-25 pistettä, lievä dementia

  • 12-17 pistettä, keskivaikea dementia

  • 0-11 pistettä, vaikea dementia

  • CERAD (The Consortium to Establish a Registry for Alzheimer's Disease) -muistitesti, on tarkempi eritoten Alzheimerin taudin toteamiseen. Sen tekee useimmiten lääkäri, mutta erikoistuneet sairaanhoitajat ja muistihoitajat voivat tehdä tämän myös. CERAD-tehtäväsarjassa on 8 erillistä tehtävää. Lisätietoa CERAD:ista.

Lataa MMSE-muistitesti ilmaiseksi omaisportaalista.

Miten muistitestiin pääsee?

Muistitestiin pääsee ottamalla yhteyttä joko:

  1. Omaan terveyasemaan  

  2. Yksityislääkäriin (geriatrian tai neurologian erikoislääkärit) 

Terveysasemalla hoitaja tai yleislääkäri tekee alustavan MMSE-muistitestin. Muistipoliklinikan erikoislääkäreiden jatkotutkimuksiin, esim. CERADiin tai kuvantamiseen, tarvitaan lääkärin lähete.

Yksityisellä puolella voi varata ajan suoraan erikoislääkärille, joka voi tehdä MMSE-testiä tarkemman CERAD-testin.

Muistihäiriöpotilaan läheisen huolellinen haastattelu kuuluu hyvään muistihäiriöpotilaan tutkimukseen. Sen tueksi voit perehtyä ennen lääkärinkäyntiä muistikyselyyn läheisille. Huolta voi helpottaa myös esimerkiksi läheisen kodin turvallisuuden parantaminen.

Lue lisää kodin turvallisuudesta omaisportaalissa.

Kuvantaminen on usein tarpeen muistisairauden tutkimuksessa 

  • Tietokonekuvaus: pään ja aivojen kuvantaminen kuuluu muistisairauksien perusselvityksiin. Jo pään tietokonekuvauksella (TT) voidaan sulkea pois tiettyjä harvinaisia (ja osin hoidettavia) tiloja.

  • Magneettikuvaus: pään magneettikuvaus on TT-kuvausta huomattavasti tarkempi aivojen kuvaus. Siinä on mahdollista erottaa vähäisetkin aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttamat muutokset, ja Alzheimerin taudille tyypillinen aivojen sisemmän ohimolohkon ja hippokampuksenkutistuma näkyy usein jo taudin varhaisvaiheessa.

Verikokeet ovat myös osana tutkimusta ja niillä pyritään selvittämään aineenvaihduntahäiriöihin ja yleissairauksiin liittyvät muistihäiriöt, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai B12-vitamiinin puutos. Nämä ovat kuitenkin hyvin harvinaisia muistihäiriöiden syitä.

Lisää muistisairauksista ja niiden hoidosta voit lukea täältä.

Helppy tarjoaa muistisairaille apua aina samalta tutulta hoitajalta

Tarvitsetko apua muistisairaan läheisesi arjen järjestämiseen? Kysy meiltä lisää ottamalla yhteyttä!

Muut luettavat aiheesta sekä ikääntyneen läheisesi auttamisesta:

Askarruttaako jokin? Me autamme.