Helppy

1.11.2022 - 2 min

Kuinka kohdata muistisairas läheinen?

Tässä blogissa annamme 6 vinkkiä siihen, miten kohdata muistisairas läheinen ja mitä kannattaa ottaa huomioon muistisairaan kanssa toimiessa.

Muistin aleneminen tuo mukanaan usein piirteitä, joita läheiselläsi ei ole ennen ollut. Mieliala voi vaihdella nopeasti laidasta laitaan, läheisesi saattaa alkaa tiuskia tai kiroilla tai hän voi olla normaalia negatiivisempi. Voi myös olla, että käytös muuttuu jopa hyvin aggressiiviseksi ja sinut poissulkevaksi.

Me tiedämme, se on raskasta. On täysin normaalia, että saatat tuntea tuohtuneisuutta ja turhautumista. Näissä tilanteissa olisi kuitenkin tärkeintä yrittää kohdata läheisesi kaikesta huolimatta rauhallisesti ja olla läsnä.

Se vaatii kärsivällisyyttä. Tärkeää on, että ei jää tuskansa kanssa yksin, vaan pyytää tarvittavan avun. Sinun jaksamisesi omaisena on yhtä tärkeää kuin läheisesi turvallinen arki. Tukea kannattaa hankkia erityisesti arjen järjestämiseen. Katso vinkit tekstin lopusta.

Huom. Jos vasta epäilet läheiselläsi muistisairautta, saatat hyötyä enemmän tekstistä, jossa kerrotaan muistisaurauden oireista ja hoidosta.

6 vinkkiä kohtaamiseen muistisairaan kanssa

1. Ole läsnä

Ole oma itsesi ja läsnä tilanteessa. Katso silmiin ja keskustele arvostavasti, älä sivuuta muistisairasta keskustelukumppaniasi. Ajattele kohtaavasi ihminen ihmisenä, erityistä huomiota kaipaavan muistisairaan sijaan. Kuuntele ja anna läheisellesi tilaa, vaikka keskustelu toistaisikin samoja asioita.

2. Kommunikoi selkeästi ja positiivisen kautta

Kerro oma nimesi keskustelun aluksi. Vältä pitkiä lauseita, ja hidasta puhetta tarvittaessa. Esitä kysymyksesi yksi asia kerrallaan, sillä useamman kysymyksen prosessoiminen samanaikaisesti voi olla muistisairaalle vaikeaa.

Odota vastausta rauhallisesti, vaikka vastaaminen olisikin hidastempoista tai epäjohdonmukaista. Vältä abstrakteja ilmaisuja, puhu asioista niiden oikeilla nimillä.

Vältä myös ei- ja älä-alkuisia lauseita, sillä kieltämisen kuuleminen madaltaa muistisairaan uskoa itseensä. Lähesty asioita positiivisen kautta ja salli pienet arjen kömmähdykset.

3. Muista sanattoman viestinnän merkitys

Sanattomat eleet, kosketus ja lähellä oleminen voivat rauhoittaa muistisairasta etenkin levottomampina hetkiä. Ole selkeä eleissäsi ja ilmeissäsi, ja kiinnitä huomiota myös äänenpainoon – älä esimerkiksi huuda. Tee hetkestä kiireetön. Lisäksi kädestä pitäminen tai pään silittäminen saattaa auttaa muistisairasta myös keskittymään tähän hetkeen. Vaikka läheisyys on tärkeää, älä kuitenkaan kosketa muistisairastakaan henkilöä ilman hänen lupaansa.

4. Heittäydy muistisairaan maailmaan, mutta huomioi hätä

Muistisairaan puhe voi joskus olla epäjohdonmukaista, menneessä elävää tai harhaista. Vältä kuitenkin muistisairaan puheiden korjaamista, sillä menneessä eläminen tuntuu muistisairaalle täydeltä todellisuudelta. Jos muistisairas elää vahvasti esimerkiksi lapsuusmuistojaan, voi olla hyvä myötäillä hänen kokemuksiaan ja tunteitaan.

Jos harhat eivät haittaa muistisairasta itseään tai aiheuta vaaraa, keskustelua voi ohjailla myös kysymyksillä hieman eri suuntaan. Pelottavilta tai ahdistavilta tuntuvia harhoja ei kuitenkaan pidä vähätellä, vaan tunnetta voi lieventää kertomalla asian oikean laidan: lompakkoasi ei ole oikeasti varastettu, kaikki on aivan hyvin.

5. Keksi yhteistä tekemistä

Anna muistisairaan osallistua arjen puuhasteluun. Lisäksi esimerkiksi tuttujen laulujen laulaminen tai vanhojen valokuvien katselu hiljakseen voi olla keskustelua tärkeämpää. Mikäli läheiselläsi on levoton olo, pieni liike ja asioiden tekeminen yhdessä saattaa rauhoittaa.

6. Pidä kiinni rutiineista

Muistisairaus voi saada kaiken uuden näyttämään pelottavalta, ja arjen muutokset voivatkin vähentää muistisairaan aktiivisuutta. Siksi on erittäin tärkeää vaalia arjen toistuvia ja tuttuja tapoja. Jos päiväkahvi on juotu aina kello neljältä ja puoli yhdeksän uutisten jälkeen mennään nukkumaan, pitäkää näistä kiinni.

Näillä toimilla voit myös keventää huoltasi muistisairaan läheisen huolehtimisessa:

  1. Älä jää yksin. Ota yhteyttä ja kerro huolestasi meille, niin voimme yhdessä pohtia ratkaisua juuri teidän tilanteeseenne.

  2. Jos läheisesi asuu kotona, järjestä koti turvalliseksi ja toimivaksi. Lue vinkit lisää kodin turvallisuudesta täältä.

  3. Kirjautumalla Helppyn Omaisportaaliin varmistat, että olet huolehtinut kaikesta tarvittavasta.

  4. Hanki apua kotiin aina samalta tutulta henkilöltä, esimerkiksi Helppyn helpperiltä. Yksikin luottohenkilön apukerta viikossa antaa muistisairaalle tunteen siitä, että hänen luonaan vieraillaan ja hänestä välitetään. Lisää kotiavusta voit lukea täältä.

  5. Neuvoja ja tukea vaikeassa tilanteessa voi kysyä myös esimerkiksi Muistiliiton tukipuhelimesta.


Voisiko ikääntynyt läheisesi kaivata apua ja seuraa kotiin aina samalta, tutulta henkilöltä? Lue lisää palveluistamme.

Askarruttaako jokin? Me autamme.

Näin Helppy syntyi

”Perustin Helppyn, koska halusin parempaa tukea äidilleni. Hän oli ensimmäinen asiakkaamme, nyt autamme jo satoja senioreita ja lapsiperheitä.”

Richard Nordström
Perustaja, Helppy

Helppy